Geocache soorten

Tijdens de voorbereiding zul je zien dat er diverse types van geocaches zijn. Op deze pagina vind je een kleine opsomming. Er zijn er nog een aantal die niet beschreven worden aangezien ze niet zo veel in het veld te vinden zijn.

regular cache

De regular cache is de meest eenvoudige cache in het spectrum. Je ziet de locatie op de kaart en gaat er heen. Deze cache soort is ideaal voor een uitdaging in het veld door hem extra goed te verstoppen of juist er een puzzel van te maken die je ter plekke moet oplossen.

mystery cache

Bij de mystery cache is de locatie waar de cache verstopt ligt op voorhand nog niet bekend, op de locatie waar het symbool is aangegeven is vaak dan ook niets te vinden. Vaak moet je via een puzzel of opdracht proberen deze te achterhalen. Vaak zie je ook dat een mystery als bonus wordt gebruikt bij een trail (een serie van caches). Omdat de cache niet op de locatie van het symbool ligt is deze cache bij voorkeur geschikt om er een zogenaamde geo-art mee te maken. Een ander voordeel van dit cache type is dat je een laag van bescherming over je cache kunt leggen. Doordat je als zoekende extra moeite moet doen om de locatie te achterhalen is de cache minder gevoelig voor kwaadwillenden.

multi cache

Bij een multi ligt de cache ook niet op de aangegeven loactie. Echter begint daar (integenstelling tot de mystery) de zoektocht daar wel. Op de locatie zul je informatie moeten vinden om de geocache te localiseren. Bij de cachebeschrijving wordt vertelt wat je op de locatie kunt vinden en wat je er mee moet doen. De ene keer is het informatie van een bord, De andere keer informatie die de legger zelf heeft geplaatst. Een multi cache kan over een punt gaan maar het kan ook goed over langere afstanden en meerdere punten gaan waardoor je er wel even zoet mee bent. Een multi is daarom ideaal om een wandelroute uit te zetten zonder dat je onderweg caches hoeft te plaatsen.

virtual cache

Een virtual cache is een cache die wordt geplaatst zonder het verplichte logboekjeJe kunt dan het "recht"om te mogen loggen verwerven door bewijs aan de legger te geven dat je op de locatie bent geweest. Het kan varieren van antwoorden die je alleen ter plekke kunt beantwoorden tot een foto van jezelf ter plaatse, wat gevraagd word vind je in de cachebeschrijving. Je kunt tegenwoordig niet meer zomaar een virtual cache plaatsen maar gaat het op bijvoorbeeld inschrijving bij geocaching.com

earth cache

De earth cache is identiek aan de virtual cache met het verschil dat een earth cache wordt geplaatst op een geografisch interessante plaats, denk daarbij aan wateren, kloven, zandverstuivingen en dergelijke. Er is geen logboek om te beschrijven en het recht om te loggen moet verworven worden door bewijs te leveren aan de legger. Dit kan wederom door antwoorden op vragen te vinden of een foto ter plekke. Wat benodigd is vind je in de cachebeschrijving

lab cache

De lab cache zoals we hem tegenwoordig kennen is ook een virtuele cache. Via een speciale app kun je geplaaste labcaches vinden. Een lab cache is eigenlijk een virtuale variant van een multi cache, je bezoekt meerdere punten waarbij de legger aangeeft of dat chronologisch of random kan. Wanneer je fysiek in de buurt van een punt bent kun je een vraag beantwoorden en zo een punt verdienen. Soms worden lab caches vergezeld van een bonus waarbij de informatie wordt gegeven wanneer je de vraag goed beantwoord. Eerder waren labcaches alleen op grotere events te vinden om te kunnen experimenteren met nieuwe cache vormen.

event cache

Binnen het geocachen worden ook events georganiseerd waarbij spelers samen komen om bij te kletsen en tips en informatie te delen. Het kan varieren van een kleine meet en greet (hallo, wij zijn hier op vakantie) tot mega (met 500+ bezoekers) of giga (met 5000+ bezoekers). Uiteraard hoe groter het event hoe meer er te doen is. Vaak is er ook een soort van logboek aanwezig zodat je dit event ook kunt loggen.

CITO

CITO staat voor Cache In Trash Out en is een variant van event cache waarbij spelers samenkomen om bijvoorbeeld een gebied op te ruimen of bos onderhoud te plegen. Dit wordt dan gedaan in samen werking met andere partijen. Natuurlijk is het CITO principe altijd goed om te doen als je in het veld bent om de omgeving schoon te houden.

whereigo

De whereigo is een voorloper van de huidige labcache. Je installeerd een app op je telefoon en via een link die je in de cachebeschrijving kun je een bestandje (een zgn cardridge) downloaden en openen met die app. Vervolgens geeft de app een richting en afstand waar je het volgende punt kunt vinden van de zoektocht. Meer informatie kun je vinden op Wherigo.com